Investeringen

Oprichting eigen Venture Fund
Voor 2010 was het voor Nederlandse startups zeer moeilijk om durfkapitaal te vinden. Veel business-angels in Nederland vinden het moeilijk om vanaf het allereerste begin te investeren, als er alleen nog een team met een idee is en nog geen product of omzet. Helaas creeërt dit een kip-ei probleem: zonder een eerste investering is het voor veel teams moeilijk om een prototype te maken, laat staan een product. In 2010 is daarom Otterloo Ventures opgericht als een mini-investeringsfonds. Het idee hierbij was tweevoud:

  • Het helpen van startende bedrijven in de allereerste fase door een klein bedrag te geven in ruil voor een klein stukje aandelen. Het geld helpt niet alleen bij de aanschaf van materiaal en de eerste uitgaven, maar geeft ook erkenning en wekt vertrouwen bij andere investeerders en partners.
  • Kennis opdoen van innovatie door directe betrokkenheid bij startups. Om goed te kunnen adviseren over nieuwe technologie, helpt het om inzicht te hebben in de resultaten en ervaringen van startups. Als aandeelhouder hebben we direct contact met het management van startups, en beide partijen leren hiervan.

Otterloo Ventures heeft op deze manier kleine investeringen gedaan in de volgende startups:

  • SOWISO, opgericht in 2010. SOWISO heeft een platform ontwikkeld voor digitaal onderwijs in de exacte vakken. Inmiddels maakt de helft van de Nederlandse universiteiten gebruik van SOWISO. 
  • Plotprojects, opgericht in 2011. Plot zorgt ervoor dat apps van winkels meldingen kunnen geven als klanten in de buurt zijn en een aanbieding kunnen gebruiken. De zelf ontwikkelde technologie.
  • Buzzoek.com. Dit bedrijf heeft technologie ontwikkeld waarmee bestaande pasjes ingezet kunnen worden als klantenkaart. Otterloo Ventures is betrokken via een converteerbare obligatie-uitgave sinds augustus 2013, die begin 2014 geconverteerd is naar certificaten van aandelen.
  • Leapfunder.com. Platform dat startups helpt met financiering door middel van convertible notes.
  • Bundles.co
  • Storecove
  • Startmonday
  • ProctorExam

Financieel gezien zijn deze investeringen een lange-termijn-verhaal: op de korte termijn verdient Otterloo Ventures hier geen geld aan. Het contact met deze startups levert echter wel veel kennis en directe ervaring op, die leidt tot beter advies. Bovendien helpt het de bedrijven waarin geïnvesteerd is.

Startup-advies
Otterloo Ventures geeft ontzettend veel advies over strategie en technologie aan startup-ondernemers. In het algemeen gaat dit gratis omdat startups niet het budget hebben om voor professioneel advies te vertellen. Sieuwert van Otterloo is bijvoorbeeld betrokken bij NewVenture, Startupbootcamp en neemt af en toe deel aan Rockstart Answers. Zie ook www.startupjuncture.com met nog veel meer informatie voor en over startups.